32+1 graviditetsvecka 33

Din viktökning under graviditeten - resultat

Click here to find out more!
Källa: American College of Obstetricians and Gynecologists.

Du kommer förmodligen att öka i vikt med ungefär 11,3 kg - 15,9 kg under graviditetens lopp. De sista två trimestrarna bör du öka i vikt med ungefär 1,8 kg var fjärde vecka.

Om du ökat genomsnittligt i vikt, så är den fördelad ungefär så här (talen är avrundade):

Mamman
Livmoder:      1,1 kg
Bröst:            0,5 kg
Blod:             1,4 kg
Vatten:          1,9 kg
Fett:              3,8 kg
Delsumma:    8,6 kg

Fostret
Foster:           3,4 kg
Moderkaka:    0,7 kg
Fostervatten:  0,9 kg
Delsumma:     5,0 kg

Total summa: 13,6 kg



Följer väl kanske den här viktkurvan lite sådär, men jag tycker det känns helt ok iaf :)
Har hittils gått upp 7 kg, de senaste två veckorna 1 kg/vecka, har börjat få ganska mycket vatten i kroppen. Fortsätter jag så kommer jag sluta på 13-14 kg vilket känns rimligt.


Bebisen:

I den här veckan väger din bebis närmare 1.8 kg och är c:a 44 cm från topp till tå.

 

Under den här perioden rör bebisen sig mer och kraftfullare än någonsin. Kommande veckor bli utrymmet att röra sig allt mindre, och den så kallade fosterställningen blir den enda möjliga. Håll reda på fosterrörelserna och kontakta MVC om de plötsligt skulle minska i frekvens och/eller intensitet.

 

Tillväxttakten avtar nu något och utgörs främst av ökat underhudsfett som också gör att bebisen ser rundare och mindre skrynklig ut. Amningsreflexen är utvecklad och vid beröring av kinden vänder bebisen på huvudet för att söka efter bröstet, och beröring av underläpp gör att den öppnar munnen. Den klarar också att suga och svälja på ett koordinerat sätt.

 

Du:

Din livmoders översta del finns nu c:a 13 cm ovanför naveln. Nu när bebisen vuxit sig så stor och livmodern är högre i buken kan du märka av en ny upplevelse: när bebisen ligger uppochner i mage kan den sparka uppåt och träffa dina revben. Trycket kan göra att det känns ömt, särskilt om bebisen fastnar med en fot mellan revbenen. Du kan delvis förhindra detta genom att sitta upp så mycket som möjligt.

 

Då bebisens behov av vitaminer och mineraler är större än någonsin nu så bör du fortsätta att äta ditt vitamintillskott ända fram till förlossningen. Om du inte redan har gjort det så kan det vara ide att skriva ett förlossningsbrev där du bland annat berättar om hur du ser din förlossning och vad du vill undvika.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0